SchapendrijvenGeplaatst op 4 mei 2019 12:27
Categorie Hond'Ik heb hem niet onder appèl.' Nog nooit eerder heb ik dat zo luid en duidelijk uitgesproken. Ik stap bij Johan in de auto en laat mijn hond luid blaffend achter. Bij hem kan ik vast zien hoe het schapendrijven in zijn werk gaat, voor ik de volgende dag zelf les krijg. 'Als hij zo al niet luistert, gaat hij het bij de schapen zeker niet doen', zegt Johan en hij voegt er na een korte stilte aan toe: 'Wat denk je zelf?' Ik recht mijn rug en kijk vriendelijk terug. Johan blijkt een PRO, hij mikt op de wereldkampioenschappen van aankomende zomer met zijn twee honden. Mijn avontuur is begonnen.
Johan vraagt me ook wat ik kom doen op die schapenfarm. Ik spreek volstrekt andere taal dan hij: 'Ik kom ervaren hoe het is om de hond met schapen te laten werken; voor mij en voor hem.' We hebben een schat van een hond maar - gegeven het feit dat hij als werkhond gefokt is - wordt er maar weinig van hem gevraagd. Hij leidt een gezellig familieleven en wandelt veel met mij - vaak aan de (lange) lijn. We zijn dol op elkaar maar soms denk ik dat er meer in zit en daarom ben ik nu hier.

Op de schapenfarm is alles schaap en hond. In de grote tuin lopen tien border collies en af en toe nog een paar gasthonden. Als het hek naar de wei opengaat, sprinten ze eruit; ze zijn allemaal dol op rennen en willen graag werken. Dat is de pret van de 'handler' zoals een schapendrijver heet: een fel hondje dat graag wil presteren. Ik vind het geweldig de dieren in de roedel te observeren en kijk goed naar de sheeplady, die haar rol als roedelleider zowel zacht als ferm uitvoert.

We beginnen met een theorieles over het verschil tussen jachthonden en herdershonden, het gedrag dat de hond moet laten zien bij een test om met hem te kunnen werken en over instinct. Schapen hoeden is geen kunstje dat je de hond aanleert, de hond heeft die kennis al - daar is zijn soort al tweehonderd jaar op gefokt. Het gaat om het bovenbrengen van dat instinct en er dan een goede samenwerking mee opzetten. Zonder veel moeite weten we het instinct bij mijn hond boven te brengen.

Daarna heb ik nog zes lessen en elke dag gaat het beter. De hond vindt het geweldig en ik ben verrast over wat we in die vijf dagen tot stand brengen. Natuurlijk gaat het wat onbehouwen af en toe en vliegen we wel eens uit de bocht - maar aan het eind van de week weet ik de schapen vanuit de schaapskooi een parcours te laten lopen en ze vervolgens weer terug te brengen. En de hond gaat - tijdens het werken - steeds vaker liggen op mijn commando.

Wat een ervaring! De hond voelt zich voldaan - hij heeft echt gewerkt - en ik heb ook hard gewerkt: ik moet mijn commando's soms uit mijn tenen halen om tot de hond door te dringen - en daar moet ik misschien ook mijn instincten wel voor aanboren. Tussen de bedrijven door doe ik ook allerlei trainingsoefeningen met hem en dat gaat heel goed. 'If you can stop your dog on sheeps, you can stop him anywhere beacuse sheeps are the most exiting for him', zegt de sheeplady bemoedigend.

Er is een vuurtje aangewakkerd en ik ben van plan in de buurt een plek te zoeken om verder te werken met de hond. Johan - die natuurlijk gewoon een aardige man is - heeft al wat adresjes opgezocht die bij mij in de omgeving zijn. 'Want je moet wel bij een goede gaan, iemand die zelf ook wedstrijden loopt.'
En wat betreft het appèl: verandering begint bij het erkennen van de huidige situatie. Misschien heb ik mezelf wel een groot cadeau gegeven door hardop te zeggen hoe de vork in de steel zit. Na een kleine week op de schapenfarm is de situatie niet meer hetzelfde - inmiddels verwoord ik het zo: Ik ben bezig mijn hond onder appèl te krijgen en ik weet zeker dat het gaat lukken!
Dit blog delen via:Blog tags:

Schapen drijven

Border collie

Onder appel

Hond

Schaap

Caninature.com

FrankrijkRecente berichten
Schapendrijven
4 mei 2019 12:27

Kleding
5 maart 2019 09:59

Ga je mee?
10 februari 2019 12:32

Dwalen door het bos
6 november 2018 21:09

Downsizen
23 oktober 2018 11:05

Woudlopen
17 september 2018 10:19

Blijf op de hoogte
Laat uw e-mailadres achter om op de hoogte te blijven van mijn nieuwe blog berichten.


CategorieŽn
Hond
Zero emission
Leven, leren, werken
Stilte
Internationale schakelklas
Dialoog
Huis & haard
Archief
2018
2017
2016
2015
LoginDeze website is gemaakt door Mooz & Romilan ICT