Zero EmissionGeplaatst op 9 oktober 2018 20:27
Categorie Zero emissionHoe staat het met uw milleniumdoelen? Uitbesteed aan de G7? Dat doen we allemaal natuurlijk maar die G7 is ook een taaie club en heel indirect voor een burger die graag haar bijdrage levert aan een duurzame wereld. Daarom heb ik ook mijn eigen milleniumdoel en sinds één week is die gerealiseerd: wij rijden een elektrische auto. Hybride? Nee, volledig elektrisch; als we niet op tijd bij de paal zijn, staan we stil. En wij vinden dat heel stoer.
Ik lonk al langer naar voertuigen met minder uitstoot. Ik maakte eens een proefrit hier, zocht informatie daar, kreeg een offerte van een lokale dealer maar de tijd was er thuis nog niet rijp voor. Deze zomer werd ik geholpen door haperingen aan onze bestaande auto. Nu ontstond er urgentie dus man en ik gingen samen proefrijden: in een hybride en in een elektrische auto.

Ze waren allebei prachtig, zoefden geruisloos weg en bevatten snufjes die onze 13 jaar oude MPV allemaal niet had. De hybride auto had vier zitplaatsen en een bereik van 500 km, de elektrische vijf zitplaatsen en een bereik van 150 km, bij mooi weer dan. Nou hebben wij drie kinderen, dus met de ene auto zouden we op vakantie kunnen maar niet met ons vijven. En in de andere auto passen we met het hele gezin alleen komen we niet ver. Wat was wijsheid?

Op wonderbaarlijke wijze lieten de lokale dealers beiden niets meer van zich horen na de proefrit dus zonder enige inmenging van buitenaf kwamen wij tot de conclusie dat het de elektrische auto zou worden. Maar had ik zin om naar dezelfde autoverkoper te gaan, die mij aan mijn lot had overgelaten terwijl ik toch bereid was voor een aanzienlijk bedrag een (zo goed als) nieuwe auto te kopen? Het project lag weer even stil.
Tot er opnieuw lampjes gingen branden in de gezinsauto, toen ben ik het internet opgegaan. Is deze auto ook tweedehands te koop? Wat voor aanbiedingen hebben andere garages? En toen bleek dat er in januari 2016 een nieuw type op de markt komt waardoor er diverse demo-auto’s te koop waren. Auto’s met weinig kilometers voor een aantrekkelijke prijs.

Wij vonden onze auto in Roermond en de weg terug was al een avontuur omdat we aan de snellader moesten om thuis te komen. En thuis moest hij weer in het stopcontact, en ’s avonds in Rotterdam aan een openbare laadpaal. Maar, alles werkte en hoewel je steeds met de snoeren in de weer bent, kan je het niet fout doen. En nu, na een week, begint het al een beetje te wennen. Zodra je enige tientallen kilometers gereden hebt, laad je de auto op en dat is meestal in een paar uurtjes gebeurd. Zo heb je altijd een voertuig voor de deur met een actieradius van zo’n 150 km, bij mooi weer dan.
En nu de rust. De ervaring die je hebt in deze auto gaat volstrekt tegen al onze gangbare concepten van een motor in: je start de motor en je hoort niks. Je rijdt zachtjes weg en je hoort niks. Ja, van buiten klinkt er een geluidje voor de voetgangers, gelukkig. Je kunt elkaar verstaan in de auto ook al rij je op de snelweg. En in plaats van te remmen, laat je het gaspedaal los zodat er energie teruggegeven wordt aan de motor. Ik vind het een genot, die rust om me heen. Niet alleen zero emission, ook zero stress.
Dit blog delen via:Blog tags:

Zero emission

Elektrische auto

Hybride auto

Laadpaal

Zero stress

Milleniumdoel

G7

Bijdrage aan duurzame wereld

AutoverkoperRecente berichten
Dialoog over Onderwijs aan Vluchtelingen
21 januari 2023 20:16

Van Niets naar Iets Moois
9 november 2022 14:26

Kanjers!
17 april 2020 09:27

100 Procent
26 februari 2020 10:02

Plantaardig
1 februari 2020 14:36

Respect (2)
21 november 2019 10:14

Blijf op de hoogte
Laat uw e-mailadres achter om op de hoogte te blijven van mijn nieuwe blog berichten.


CategorieŽn
Internationale schakelklas
Huis & haard
Leven, leren, werken
Dialoog
Hond
Zero emission
Stilte
Archief
2019
2018
2017
2016
2015
LoginDeze website is gemaakt door Mooz & Romilan ICT